Saturday, 28 March 2015

Sports Science Camping | Day 1 : Pasang khemah + Game Santai .




Hai hai hai . 
ada yang masih setia menanti entry camping ni ke ? huhu
Maaflah , kelajuan internet tak m'izinkan . kuota habis . mihmihmih .
Yeahhh , kita sambung entry ini 
*klik untuk baca ,bagi yg terlepas*




Aktiviti pertama apabila kitaorang sampai mestilah pasang khemah .
Khemah sangat penting bila berkhemah, 
ya, kalau tak ada khemah tak berkhemah la namanya . 
gitu ... haha .
so, tengoklah gelagat kitaorang pasang khemah nih dulu sebelum pergi ke aktiviti seterusnya . 
huhu .









Yeahh . siap ! ni view keseluruhan kawasan khemah kitaorang . siap ada pondok jaga untuk AJK Keselamatan lagi (kanan gambar) . haha



Kita ke cerita yang seterusnya .
Lepas pasang khemah, kitaorang kena lukis logo & cipta sorakan bagi setiap kumpulan .
nanti setiap kumpulan akan present .
Setiap kumpulan diberikan sehelai kain putih + pen marker untuk lukis logo kumpulan & sepaket rempah ratus + kertas kecil comel setiap seorang .


Haaaa , apa gunanya pulak rempah ratus dengan kertas kecil tu ???
korang rasa nak buat apa ? haaa , teka la . huhu .
ok . kita bagitau ya .



*** sorry , tak ada gambar . huhu ***


Lupa dahh , apa nama game nih . haha . sorry .
Ok , dalam plastik tu ada bunga cengkih, bunga lawang, segala jenis rempah serangkai tu . 
haha , malas nak sebut semua .
dengan rempah-2 yg diberi tu, 
setiap jenis rempah tu akan dibagi- bagi kan kepada setiap ahli kumpulan .
setiap member akan dapat 1 jenis rempah .
pandai-2 korang nak jaga mcm mana rempah tu sepanjang perkhemahan berjalan .
jangan sampai terkurang .
bagi tu , balik nya pun itu juga .
terkurang nanti kena DENDA . haha .
AJK Aktiviti akan check ! huhu .
dengan aktivit nih , kita akan tau mcm mana korang b'kerjasama antara member & patuh peraturan game . 
haha , tau korang ada yg tipu-2 nih .weehe



& yang kertas kecik tu untuk MYSTERY ENVELOPE . 
kitaorg akan tulis segala confession atau apa saja luahan hati kitaorg sepanjang perkhemahan . 
ataupun nak usha sesiapa & bagi ayat manisss gitu . hehhh -,-
dan kertas tu kitaorg masukkan dalam sampul surat peserta yang dikehendaki. 
sampul surat tu dah siap tulis nama semua peserta .
semua sampul surat tu dah digantung di tempat yang special oleh ajk aktiviti .
senang la nanti nak cari . huhu .



Game seterusnya, CARI GULA-GULA DALAM TEPUNG .
Game nih biasa dah mana2 sukaneka mesti ada .
Cara kitaorang main game nih mcm nih .



member lain dibelakang tu sila bawa bertenang ya . haha .



game nih dimainkan berpasangan setiap kumpulan .
boy & boy . girl + girl .
diaorang kena berdiri berlawanan arah , sorang m'hadap depan (A) . sorang m'hadap belakang (B) .
dan kaki diaorang diikat .
yg (A) tu kena tutup mata . jadi, yang (B) tu la beri tunjuk arah si (A)
haha , mcm mana nak jalan tu sambil toleh-toleh kedepan . aduiii
dan diaorang akan berjalan menuju kepada ajk-2 aktiviti yg bertugas pegang pinggan berisi tepung + gula-2 tu .
haaa , usahalah korang mcm mana dapatkan gula-2 tu.
dan , tak habis lagi ...
bila si (A) dah dapat gula-2 , si (A) akan suapkan kepada si (B) .
dah lah tak nampak , nak kena suapkan pulak . 
tabahlah korang . haha .
boleh imagine tak mcm mana game nya ? huhu



omm nom nommm .



Ada lagi .
haaa , game nih pun tak ada gambar . 



BELON BERISI AIR + NILA .
Haaa , ni game main-main air sebelum kitang bersiap untuk bersihkan diri & solat .
just baling-2 gitu je  & mesti ada cabaran nya .
rules untuk game nih , dah tak ingat la mcm mana . hihi .
masa kitaorang main nih semua , tetiba hujan pula .
aihh , makin seronok lah kitaorang . huhu .



Maka , selesailah game . simple je .
just mengeratkan ukhuwah gitu . hehe .
game tadi tu diberhentikan awal sebab hujan makin lebat 
so, kitaorang bersiap untuk bersihkan diri .
pergi je khemah, wauuuuu !
guess what happend ???


khemah kitaorg masuk air dan beg baju , pakaian pun basah sekali . huhu
cabaran + dugaan untuk hari pertama perkhemahan .
kitaorang kena cari tempat untuk sidai semua pakaian yang basah .
nasib ada bangsal , ada tempat tertutup untuk sidai pakaian untuk sementara waktu .






lepas siap semuanya .
kitaorg & mereka yg in-charge untuk masak akan masak untuk dinner .
disebabkan kumpulan HATI KERING bawa lauk dari rumah, 
jadi kitaorg hanya panaskan balik je & cuma masak sayur je . huhu
setiap kumpulan kena masak hidangan dinner masing-2 .
nak bagi kumpulan lain rasa pun boleh . hehe


jadi, dinner kumpulan hati kering malam tu ialah nasi putih berlaukan ayam masak kicap + sayur goreng .






dan malam tu kitaorg agak kesejukan jugak la dengan khemah yg basah kena hujan . emmm .
dengan harapan pelajar dapat tidur dekat chalet cikgu . huhu .
ohh , itu semua harapan saja . haha .
tidur dalam khemah jugak . 
zzzz ...



Yeahhh , esok hari kedua .
kitaorang akan b'hiking & b'kayak .
weee~









No comments:

Post a Comment