Thursday, 2 April 2015

Sports Science Camping | Day 2 : Hiking + Kayak




Lokasi : Gunung Arong, Mersing, Johor

Hai , uollss . hehe
i'm back .
sekarang bz sikit dengan urusan-urusan permohonan ipta & biasiswa .
uhhh , serabut + peninggg m'handle ini semua . huhu .
buat masa ni semuanya dah settle . alhamdulillah .
kira dah muktamad lah apa yg dimohon tu .
mintak-mintak salah satu daripada 12 pilihan ipta UA  tu adalah yg mengena . hihi .
InsyaAllah . Amiinn .


Mukadimah dah habis .
kita go through ke tajuk utama ye . hehhh
sebelum start , kalau ada sesiapa nak baca balik kisah camping nih 
boleh klik sini ---> Day 1 | ep. 1 , Day 1 | ep. 2 .


Macam biasa bangun pagi ,
solat subuh b'jemaah .
lepas tu , sesiapa yg incharge masak sarapan kena masak .
tapi, sarapan kitaorang masa ni simple je 
sebab nak jimat masa untuk ready b'hiking .
lepas sarapan, kitaorang buat warming-up dulu .
gila tak buat warming-up sebelum hiking .
hiking kot , dibuatnya cramp dekat atas gunung tu siapa nak dukung . haha
warming-up is wajib ! haaa
*gambar tak dok . hehe*


Lepas warming-up semua, b'tolak la kita ke Gunung Arong .
bertolak naik apa ?
naik apa ?
JALAN KAKI . 
yeah . haha . baru mencabar .
Jarak antara tempat perkhemahan dengan gunung tu tak ada la jauh sangat .
yang jauhnya nak masuk dalam menuju ke kaki gunung tu .
jumpa hutan baru jumpa gunung .


sebahagian jejaka .

sebahagian gegadis .


sampai je dekat kaki gunung tu,
kitaorang relax-relax dulu sebelum naik .
selfie sikit . tu yg banyak gambar tu
jauh dah jalan tadi . huhu .


Ok . dah puas selfie kan .
jom mendaki . yeayyy .





yg lelaki dkt belakang b'cap tu ranger yg tunjuk arah untuk kitaorg .





rehat jap . jauh lagi . haha . guess what ? our big boss is here, Mr. Subra . hihi .

Sambung perjalanan .

hampir ke puncak gunung .


wahaaa~





macam bentuk separuh love kan ? ahaks


ni dah sampai bawah . sampai je jumpa laut . haaa~

Rehat lagi ... yg pegang botol tu pun ranger kitaorang jugak .

Nak balik ke camp kitaorg kena redah laut . tapi, nasib baik air surut . see , mcm PATI pun ada ekkk ? kah .

           Bila dah sampai dekat camp .
Kitaorg lunch .
Lunch adalah ditaja oleh parents salah seorang daripada kami.
yeahh . Thank You So Much . huhu
so, kitaorg tak masak lunch .
makan nasi bungkus saja .
lepas tu mandi , 
tadi dah naik gunung , redah laut apa semua
yeww , ashemmmm . haha
lepas selesai semua ,
dalam lepas solat zohor gitu,
redup-redup tapi panas .
kering baju kitaorg yg basah semalam yg kena hujan tu . hihi .


Apa yg kitaorg buat lepas tu ?
sambil rehatkan diri kan
ye lah . penat tak hilang lagi .
sesiapa yg belum mahir lagi buat ikatan ,
antara ikatan tu , ikatan simpulan kasih , simpulan manuk , lagi apa ntah . haha
masa nih kitaorang belajar dulu sesama kitaorg
sebab nanti ada test sorang-2 dgn cikgu buat ikatan tali .
ada markah ok .







sambil-sambil kitaorg buat ikatan & d'test oleh cikgu .
siapa yg dah selesai test ikatan dengan cikgu ,
boleh lah pergi turun pantai ready dengan kayak . wehehee~


Banyak tu je kayaknya . gilir-gilir la kitaorg .


haaa , masa ni tak da siapa ambik gambar kitaorg b'kayak .
memasing bz .
kitaorg ada yg masih buat ikatan tali & cikgu tengah test kitaorg . hehe
tapi, zati akan cerita yg umum saja daripada pengalaman zati . hea


Yang mengawasi kitaorg masa b'kayak is Mr. Subra our sports science teacher .
sebelum b'kayak cikgu explain dulu cara-cara nak dayung pendayung tu .
ada teknik dia .
silap teknik, boleh terbalik kayak .
agak cuak la bila tau mcm tu .
apa boleh buat just brave and dengar betul-betul explaination cikgu tu .
cikgu pun turun b'kayak sekali dengan kitaorg .
masa m'dayung tu, lama-lama rasa penat tangan nih dekat bahu & bahagian bicep .
haha , sebab kena dayung lawan arus laut tu . 
lama-lama ok .
and dah lepas pusing-pusing , ronda-ronda keliling laut , parking & meeting kayak tengah laut tu . haha
balik la kita ke daratan semula .
best sangat berkayak nih . huhu


kitaorg yang dah b'kayak ,
boleh la buat apa je sementara tunggu member-member lain habis b'kayak.
ada yang main bola tampar, jalan-jalan tepi pantai, termenung , haaa apa-apa je yg boleh dibuat .
masa kitaorg jalan-jalan ada t'jumpa tapak sulaiman kecik je .
alaa , tak ada gambar pula . hehe . serius mmg jumpa pun .
haha , first time jumpa starfish .


haaa , tu je lah .
lepas selesai semua mcm biasa bersihkan diri, solat .
Malam nanti ada BBQ , KARAOKE , & NIGHT WALK .
_to be continued_




serius . suka sangat gambar nih . ada SENI . haha . credit to photographer also the people at the back . org belakang tu main peranan . haha . jgn curi gambar nih . b'dosa tanggung sendiri . kbai .

No comments:

Post a Comment