Tuesday, 31 March 2015

GIVEAWAY BY NURRUL

GIVEAWAY BY NURRUL


Tekan Banner diatas untuk sertai giveaway ini. Meriahkan lagi giveaway pertama Nurrul dengan mengajak rakan-rakan anda.
.

Saturday, 28 March 2015

Segmen Blogwalking #Part3





*KLIK BANNER UNTUK JOIN*

Sports Science Camping | Day 1 : Pasang khemah + Game Santai .




Hai hai hai . 
ada yang masih setia menanti entry camping ni ke ? huhu
Maaflah , kelajuan internet tak m'izinkan . kuota habis . mihmihmih .
Yeahhh , kita sambung entry ini 
*klik untuk baca ,bagi yg terlepas*




Aktiviti pertama apabila kitaorang sampai mestilah pasang khemah .
Khemah sangat penting bila berkhemah, 
ya, kalau tak ada khemah tak berkhemah la namanya . 
gitu ... haha .
so, tengoklah gelagat kitaorang pasang khemah nih dulu sebelum pergi ke aktiviti seterusnya . 
huhu .









Yeahh . siap ! ni view keseluruhan kawasan khemah kitaorang . siap ada pondok jaga untuk AJK Keselamatan lagi (kanan gambar) . haha



Kita ke cerita yang seterusnya .
Lepas pasang khemah, kitaorang kena lukis logo & cipta sorakan bagi setiap kumpulan .
nanti setiap kumpulan akan present .
Setiap kumpulan diberikan sehelai kain putih + pen marker untuk lukis logo kumpulan & sepaket rempah ratus + kertas kecil comel setiap seorang .


Haaaa , apa gunanya pulak rempah ratus dengan kertas kecil tu ???
korang rasa nak buat apa ? haaa , teka la . huhu .
ok . kita bagitau ya .



*** sorry , tak ada gambar . huhu ***


Lupa dahh , apa nama game nih . haha . sorry .
Ok , dalam plastik tu ada bunga cengkih, bunga lawang, segala jenis rempah serangkai tu . 
haha , malas nak sebut semua .
dengan rempah-2 yg diberi tu, 
setiap jenis rempah tu akan dibagi- bagi kan kepada setiap ahli kumpulan .
setiap member akan dapat 1 jenis rempah .
pandai-2 korang nak jaga mcm mana rempah tu sepanjang perkhemahan berjalan .
jangan sampai terkurang .
bagi tu , balik nya pun itu juga .
terkurang nanti kena DENDA . haha .
AJK Aktiviti akan check ! huhu .
dengan aktivit nih , kita akan tau mcm mana korang b'kerjasama antara member & patuh peraturan game . 
haha , tau korang ada yg tipu-2 nih .weehe



& yang kertas kecik tu untuk MYSTERY ENVELOPE . 
kitaorg akan tulis segala confession atau apa saja luahan hati kitaorg sepanjang perkhemahan . 
ataupun nak usha sesiapa & bagi ayat manisss gitu . hehhh -,-
dan kertas tu kitaorg masukkan dalam sampul surat peserta yang dikehendaki. 
sampul surat tu dah siap tulis nama semua peserta .
semua sampul surat tu dah digantung di tempat yang special oleh ajk aktiviti .
senang la nanti nak cari . huhu .



Game seterusnya, CARI GULA-GULA DALAM TEPUNG .
Game nih biasa dah mana2 sukaneka mesti ada .
Cara kitaorang main game nih mcm nih .



member lain dibelakang tu sila bawa bertenang ya . haha .



game nih dimainkan berpasangan setiap kumpulan .
boy & boy . girl + girl .
diaorang kena berdiri berlawanan arah , sorang m'hadap depan (A) . sorang m'hadap belakang (B) .
dan kaki diaorang diikat .
yg (A) tu kena tutup mata . jadi, yang (B) tu la beri tunjuk arah si (A)
haha , mcm mana nak jalan tu sambil toleh-toleh kedepan . aduiii
dan diaorang akan berjalan menuju kepada ajk-2 aktiviti yg bertugas pegang pinggan berisi tepung + gula-2 tu .
haaa , usahalah korang mcm mana dapatkan gula-2 tu.
dan , tak habis lagi ...
bila si (A) dah dapat gula-2 , si (A) akan suapkan kepada si (B) .
dah lah tak nampak , nak kena suapkan pulak . 
tabahlah korang . haha .
boleh imagine tak mcm mana game nya ? huhu



omm nom nommm .



Ada lagi .
haaa , game nih pun tak ada gambar . 



BELON BERISI AIR + NILA .
Haaa , ni game main-main air sebelum kitang bersiap untuk bersihkan diri & solat .
just baling-2 gitu je  & mesti ada cabaran nya .
rules untuk game nih , dah tak ingat la mcm mana . hihi .
masa kitaorang main nih semua , tetiba hujan pula .
aihh , makin seronok lah kitaorang . huhu .



Maka , selesailah game . simple je .
just mengeratkan ukhuwah gitu . hehe .
game tadi tu diberhentikan awal sebab hujan makin lebat 
so, kitaorang bersiap untuk bersihkan diri .
pergi je khemah, wauuuuu !
guess what happend ???


khemah kitaorg masuk air dan beg baju , pakaian pun basah sekali . huhu
cabaran + dugaan untuk hari pertama perkhemahan .
kitaorang kena cari tempat untuk sidai semua pakaian yang basah .
nasib ada bangsal , ada tempat tertutup untuk sidai pakaian untuk sementara waktu .






lepas siap semuanya .
kitaorg & mereka yg in-charge untuk masak akan masak untuk dinner .
disebabkan kumpulan HATI KERING bawa lauk dari rumah, 
jadi kitaorg hanya panaskan balik je & cuma masak sayur je . huhu
setiap kumpulan kena masak hidangan dinner masing-2 .
nak bagi kumpulan lain rasa pun boleh . hehe


jadi, dinner kumpulan hati kering malam tu ialah nasi putih berlaukan ayam masak kicap + sayur goreng .






dan malam tu kitaorg agak kesejukan jugak la dengan khemah yg basah kena hujan . emmm .
dengan harapan pelajar dapat tidur dekat chalet cikgu . huhu .
ohh , itu semua harapan saja . haha .
tidur dalam khemah jugak . 
zzzz ...



Yeahhh , esok hari kedua .
kitaorang akan b'hiking & b'kayak .
weee~









Wednesday, 18 March 2015

Wordless Wednesday : Random .

Wordless Wednesday : Flasback Zaman SPM

Chemistry my favourite subject . ayayaya . i'm serious ! haha






Prinsip perakaunan course work . uhhh .
acah-acah ada kedai alatan sukan . hehe .

Wordless Wednesday : Eat Colors For Health .






Wordless Wednesday : Positive .


Tuesday, 17 March 2015

Segmen Bloglist untuk Blog CH





Syarat-syarat

1. Follow blog Ceritera Hidup
2. Copy banner & link kan ke blog Ceritera Hidup
3. Tinggalkan link blog anda di bahagian komen blog Ceritera Hidup
4. Tarikh tutup pada 1 April

NAK LINK BLOG BOLEH ?? #1






*KLIK BANNER UNTUK JOIN*

Sunday, 15 March 2015

Segmen Bloglist by JINDRISSKA






*KLIK BANNER UNTUK JOIN*


SEGMEN TAMAT 23/03/2015


Saya followers ke-448 .
p/s : suka la banner spongebob tu . hehe


Saturday, 14 March 2015

Jangan Marah Ahhhh~







Sumber : Facebook .


Rasa kelakar pula .
Gurau kasar nih . huhu .
Kalau ada orang tanya, boleh la jawab mcm tu . ehhh ???
dengan kawan-kawan boleh la . haha .


Moga terhibur .
HAHAHAHAHAHAHA.

Friday, 13 March 2015

Sports Science Camping | Day 1 : Preparation & Arrival .

Bersawang berdebu dah cerita nih .
Ya, saya akan cuba recall balik apa yang berlaku.
Moga entry ni boleh dijadikan panduan or bahan bacaan picisan masa lapang anda semua . 
HAHA.
Boleh dikatakan ini entry tertunggak .
Mana tak nya . 
ye la kita budak stpm masa tu, mana ada masa untuk benda-benda lagha blog nih . haha
lepas balik camp kita ngadap buku je ..... <---poyo detected
twitter apa semua macam tak pernah buka ya . kehkehkeh
Sekarang rasa lapang sikit .
boleh la nak blogging ke apa .
wait .
but, im still thinking what is going on after stpm .
NAK MASUK U ! huhu~
Ok, tau korang tengah excited tak sesabar nak baca cerita kita kan . hohooo 
*tampar sikit . perasan lebih. nyampah . haha*
____________________________________________________________________________________________________________________
Tarikh : 10/9/2013 - 12/9/2013 (3 Hari 2 Malam)
Lokasi : Tanjung Resang, Mersing, Johor.
Serius !
tarikh tu tak berlaku sebarang ke'typo'an . haha
memang tahun 2013 . haha .
dah lama sangat kan baru nak update ? huhu
Perkhemahan ni sebenarnya sebahagian daripada tugasan atau kerja kursus kitaorang untuk subjek sains sukan.
Jadi, untuk tajuk perkhemahan ni kitaorang bincang sama-sama
lantik AJK tertinggi,
(Setiausaha, bendahari, and so on)
AJK kecil 
(AJK aktiviti , AJK keselamatan, AJK makanan, AJK khemah and so on)
*saya salah seorang daripada AJK Aktiviti . hehe*
& bentuk beberapa kumpulan .
*saya dari kumpulan Hati Kering or HK . mngarut betul nama group. haha*
setiap pelajar akan dapat jawatan masing-masing .
so, semua akan bertanggungjawab atas tugas masing-masing.
kalau tak markah kuranggggg ya . haha .
Perkhemahan ni semuanya di'handle' oleh pelajar .
guru hanya tengok je apa yang kitaorang buat. 
kalau ada apa-apa masalah baru rujuk kepada cikgu .
form 6 kan ? kenalah buat sendiriiiii~
Selesai perbincangan,
andddd yeayyyy
kita pergi enjoy sambil belajar . gitu . haha
ke Mersing ke kita .
Ni barang-barang kitaorang . boleh tahan banyak la . sebab kena bawa alatan memasak apa semua .
kena masak sendiri tau . no katering or tempah-tempah makanan . huhu





Angkat barang .





Jangan lupa bawa air masak . kalau boleh sebanyak yang boleh . haha .






Ready semua . Check barang , kawan-kawan jangan ada yang tertinggal . haha . jangan lupa , doa sebelum naik kenderaan .






Sampai dah . tengok awan macam mendung kan . emmm, never mind .
huhu . ada kayak . excited .







keluarkan barang



Lepas keluarkan semua barang-barang dari bas,
kitaorang terus ready dengan khemah untuk dipasang & solat.



So, entry ini akan bersambung pada entry yang seterusnya .
hehe .








Nota : Tunggu internet laju baru boleh sambung entry nih . huhu .

Ketinggian Anda Yang Mana ?


sumber : twitter .



I'm hobbit ? 
haha.
you ???

Soalan Poll Nuffnang .





Hai . Selamat tengahari bagi yang sedang baca pada waktu tengahari nih . huhu
Tak ada apa nak cerita sebenarnya
tapi, ni la cerita dia .
HAHA .



Tadi zati saja-saja login nuffnang nak tengok poll .
Ada ke tak yang nak jawab soalan poll nuffnang zati nih ekkk . herrrr . haha
Ehhh , ada la . 
walaupun tak ramai . ok le tu .
lagi pun baru je letak poll dalam blog nih .
Keputusannya .
tadaaaaaaaaaaaa~



Ya, semestinya poyo . kahkahkah




Berhenti tulis blog ? ok . im leaving now . HAHA





Baru tukar design daripada blink-blink bintang kejora ke background putih ada garis-garis. weehuuu~







Twitter ? tak pernah pulak letak link dekat twitter . huhu







blog nih bukan zon cari jodoh . puiii . hihi





Hahaha . tu je .
Tq untuk korang yang jawab dengan jujur tu . hihi
Yang belum jawab, jawab la .
ada masa nak tukar soalan pulak la . hehe .











Nota : Layak ke course yang aku mohon dalam UPU tu ? ada peluang kerja ke course tu . && boleh ke masuk UM ? emmm . kbai . :) :) :)


SEGMEN : blogwalking CUTI SEKOLAH bersama cikgu ayu






*KLIK BANNER UNTUK JOIN*

Wednesday, 11 March 2015

Wordless Wednesday : Engko Rasa ?